Master Metal

Metall musikk og teknikk

Varg Vikernes

February 4th, 2016 by Deven Bauch DVM

Liker du metalrock og er over dine tjue første år, har du sikkert hørt en del om Varg Vikernes. Han satte fyr på flere kirker, drepte sin venn Øystein Aarseth og har fått sone i fengsel i 16 år for sine synder. Varg Vikernes var samtidig en stor mann i black metal-miljøet, og slapp plater som garantert fortsatt står på mange hyller i norske hjem. For det er enkelt å fokusere på alt det negative en person gjorde – artisten Varg Vikernes ble derimot glemt i norske (og utenlandske) aviser.

En norsk stjerne på metalrockens papir

La oss fokusere på metalrocken Varg Vikernes står bak. Den første EP-en ble sluppet 1991, og kom som et sjokk på metalrock-miljøet. Folk trodde ikke norske metal-band kunne skape noe på lik linje med Slayer eller andre utenlandske band, men 19 år gamle Varg Vikernes sprakk bobla. Fra og med 1991 fant mange andre norske metal-band motet til å gi alt for black metal. Aske, Det som engang var, Filosofem, Hlidskjalf – alle studioalbum Varg Vikernes slapp på 90-tallet hadde en enestående energi man ikke fikk nok av.

Uheldige følger av fanatiske fans

Mennesker er forskjellige, derfor er misforståelser og feil tolkninger vanlige. Dessverre finner man alltid eksempler på fans som forstår tekstene og kraften bak metalrock på en destruktiv måte. Varg Vikernes har gjort dårlige valg i livet, men kan ikke klandres for kirkebrannen i Australia, der en fan mistolket Burzum. Hvordan kan man misforstå Burzum, ett av de beste metal-albumene i Norge gjennom tidene? Nå er Vikernes ny mann. Kanskje får vi etterhvert se et nytt album av Greven?